Urban Natural

Alussa olivat Suomen kannot, kantojyrsin… ja Jussi.

Näin lähti liikkeelle yritys joka on hoitanut, siirtänyt ja kaatanut puita ja jyrsinyt kantoja pitkin Suomen maata vuodesta 1984.

Kaikki alkoi vantaalaisen nuoren maatalon pojan palattua ulkomailta opiskelu- ja työvuosien jälkeen. Saksasta bongattu härveli, kantojyrsin, iso ja pieni, lähtivät kiertämään Suomea jyrsien tuhansia kantoja vuosien varrella. Samalla lisääntyivät puiden kaadot hankalissa ja ahtaissa paikoissa, jossa vaadittiin taitoa ottaa puu alas osissa useimmiten kiipeillen. Samoihin aikoihin Suomessa alettiin arvostaa arvopuiden oikeaoppista hoitoleikkuuta ja tämän taitajista alettiin käyttää nimikettä arboristi.

Suomessa ei ollut siihen aikaan montaa Modernin puunhoidon osaajaa ja siksi arboristeja alettiinkin kouluttaa puutarhakouluissa. Tähänkin työhön Jussi osallistui. Uusi puunhoitomuoto, joka ottaa paremmin huomioon puun biologiaa, oli saapunut Suomeen. Myöskään alan kirjallisuutta ei ollut saatavana suomeksi ja näin Jussin illat ja viikonloput menivätkin usein kirjallisuutta kääntäessä sekä englannista että saksasta. Sanomattakin on selvää, että Jussin intohimona on, ja on aina ollut, puut. Yrityksen slogan, iskulause, on ollut alusta asti ”Puut, juuresta latvaan – Träd, rot till topp”.

Kävipähän niinkin, että vuosien ajan yrityksellä oli oma suurten puiden ”taimisto”. Valtavissa laatikoissa kasvoi isohkoja puita, joista asiakas pystyi ostamaan itselleen valmiiksi ison puun, jos ei halunnut odottaa kymmeniä vuosia puun kasvamista taimesta puuksi. Myös suurten puiden siirrot kasvupaikalta uuteen paikkaan kuuluivat Urban Naturalin erikoisosaamiseen.

Kuka tämä Jussi sitten oikein on? Maatalon poika, oikealta nimeltä Johan Bäckström. Hän opiskeli luonnontieteen kandidaatiksi, kierteli maailmaa ja työskenteli Kanadassa metsänistutushommissa, Ruotsissa Uppsalan maatalousyliopistolla energiametsäprojektissa sekä Saksassa metsänkartoitustehtävissä. Suomeen palattuaan hän paiski töitä Metsätutkimuslaitoksen tutkija-assistenttina kunnes eräänä päivänä päätti perustaa oman yrityksen. Aikaa on mennyt tovi ja tänä päivänä Urban Natural keskittyy pääsääntöisesti tarvikemyyntiin urbaanipuille sekä puunhoidon ja -siirron konsultointiin.