Ecosystems services

Ecosystem Services koostuu:

 • ARBO-kulkuväyläalustasta, joka on maanpäällinen, kantava kevytliikenneväylän pohjarakenne ja
 • hulevesien talteenottojärjestelmästä

Maailman ja Suomen urbanisoituminen ja ilmaston muuttuminen tuo mukanaan uusia haasteita kaupunkirakentamisessa ja sen ekologiassa. Tässä yhteiskunnallisessa murroksessa suuri merkitys yhdyskuntarakentamisessa on hulevesillä ja kaupunkipuilla , joiden käsittely ja tarpeet  on otettava huomioon. Tuloksia  saadaan aikaiseksi kun yhdistellään erilaisia urbaanitoimintoja symbioosiksi  samassa paikassa, kuten esim. hulevesikäsittely ja juuriston kasvuolosuhteet.

Tätä ajattelua ja näitä  toimenpiteitä voidaan kutsua  hyvinkin nimellä ”Ecosystem services”. Tällä saralla  on kaupunkisuunnittelijoilla, maisema-arkkitehdeilla, arboristeilla ja metsureilla tärkeitä tehtäviä.

Tämä tarkoittaa muotoilua, jossa rakennetaan monikerroksisia, melko haastaviakin maa-ja kasvualustoja. Hyödyt ovat:

 1. Hulevesien parempi hyötykäyttömahdollisuus
 2. Kaupunkipuiden luonnonmukaisemmat kasvuolosuhteet.

Puut ovat monipuolisia hyötytekijöitä ja toimivat mm:

 • ilman puhdistajina
 • hapen tuottajina
 • hiilen sitojina
 • ilman viilentäjinä (evatranspiraatio) ja varjostajina
 • biodiversiteetin monipuolistajina
 • kiinteistöjen arvon lisääjinä

eli ihmisen hyvinvoinnin edistäjinä

 

Puiden tulevaisuuden urbaanikasvuolosuhteita on jo rakennettu jonkun aikaa ja näissä huomioidaan, että puut tarvitsevat:

-vettä, happea, orgaanista maaperää, riittävästi tilaa, suojaa ja kykyä kestää juuristoon kohdistuvaa, maanpäällistä painoa.

Ratkaisu = materiaali maanpäälliseen painonsietämiseen on kierrätysmuovista tehtyjä kerroksellisia, kevyitä kennorakenteita heti päällysteen alla mutta alkuperäismaaperän päällä. Kennot tavallaan kelluvat maaperän päällä. Päällysteet voivat olla asfaltti, kivi, betoni. Tähän sopivia paikkoja ovat p-alueet, kävelykadut, asuinalueet, kattopuutarhat yms.

Kennot ovat neliöitä, erikokoisia ja – näköisiä tarpeen mukaan, korkeus 85mm ja 150mm,  ja kootaan toisiinsa liitoskappaleilla. Kenno- ja moduulimateriaalia voidaan romuttaa ja kierrättää mutta se tehdään harvoin koska kennorakennelmat voidaan hyvin purkaa ja käyttää muualla uudestaan.


Ota yhteyttä

Kysy tuotteistamme ja palveluistamme tai jätä yhteydenotto­pyyntö lomakkeella. Vastaamme sinulle niin pian kuin mahdollista.

Voit myös soittaa numeroon 0500 210 390 tai lähettää sähköpostia osoitteeseen

  Tietosuojaseloste